Het verhaal van Simon & Garfunkel en hun succesvolle album ‘The Bridge’

Podcast episode 12

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat het befaamde album ‘Bridge Over Troubled Water’ van Simon & Garfunkel uitkomt. Een behoorlijk succesvol album en een mijlpaal in de popmuziekgeschiedenis, met vrijwel allemaal iconische hits. Voldoende reden dus om zowel de carrière van Simon & Garfunkel als het succesvolle album nader onder de loep te nemen in een extra lange aflevering!

Besproken nummers

In deze aflevering van Muziekologie komen de volgende nummers aan bod! Met onder andere: Simon & Garfunkel: Bridge Over Troubled Water, Baby Driver, Sound Of Silence, El Condor Pasa, The Only Living Boy In New York

Transcript

Deze aflevering van Muziekologie gaat over Simon en Garfunkel en heet “De sound van Simon & Garfunkel en hun succesvolle album ‘The Bridge’”. Hieronder volgt een transcript van deze eerste 5 minuten van de podcast. Meer luisteren? Luister de aflevering in je favoriete podcast-app!

 

 

Martin: Yes, de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Muziekologie! Mijn naam is Martin en ik ben hier met ..

 

Nick: De enige levende jongen in Amsterdam, mijn naam is Nick!

 

Martin: .. The only Living Boy in Amsterdam.


Nick: Of in New York, maar dat vind ik zo ver van huis.

 

Martin: Ik begrijp geen referentie volledig.

 

Nick: Ik denk als mensen de referentie niet begrijpen dat ze dan vooral deze aflevering moet luisteren.

 

Martin: Zeker! Dat is een goede teaser want we gaan het deze aflevering hebben over.. Jij mag het zeggen.

 

Nick: Simon en Garfunkel! Het is een speciale jubileum aflevering dus we gaan extra diep induiken in SimonGarfunkel. We eindigen bij het grootste album van Simon and Garfunkel: ‘Bridge Over Troubled Water’. We hebben hiervoor ervoor gekozen omdat het niet alleen de eerste aflevering is van de nieuwe podcastserie maar ook is het dit jaar 50 jaar geleden dat het album is uitgebracht. Namelijk in 1970. 

 

Martin: Kun jij nog herinneren dat het album uitkwam?

 

Nick: Ik zal het even aan anderen vragen!

Voor deze aflevering willen we speciaal induiken in een album dat 50 jaar geleden is uitgebracht. Er waren verschillende albums waar we uit konden kiezen. Zoals albums van The Jacksons, Crosby Stills Nash and Young of van Creedence Clearwater Revival.

 

Maar we hebben gekozen voor Simon en Garfunkel omdat jij Martin, jij had ook een speciale wensen voor toch? Jij wilde heel graag Simon & Garfunkel doen.

 

Martin: Ja, omdat ik het best wel regelmatig luister en het hele fijne muziek vindt, en in die zin een goed onderwerp vindt voor onze podcastserie.

 

Nick: Kunnen we zeggen dat uit eigenlijk rijtje van de album dat 50 jaar geleden is uitgebracht, dit het beste album is?

 

Martin: Ja, veruit. Absoluut.

 

Nick: Hetzelfde jaar is ‘Let It Be’ uitgebracht, van The Beatles.

 

Martin: Als ik dan toch moet bedenken hoe vaak ik dan het album van Simon en garfinkel luister ten opzichte van The Beatles, dan winnen Simon en Garfunkel het toch wel duidelijk.

 

Nick: Bij mij ook eerlijk gezegd. Zegt dat iets over ons?

 

Martin: Nee, dat weet ik niet. Ik vind het eigenlijk typische typische muziek die je van je ouders overneemt. Je ouders draaien die muziek veelvuldig op LP, cassette of cd. Dus die heb ik best wel regelmatig voorbij hoor gekomen toen ik toen kind was. Simon en Garfunkel is daar eigenlijk een heel goed voorbeeld van. Geldt dat voor jou ook met betrekking tot deze artiesten of heb je nog andere voorbeelden waarin dat net zo geldt?

 

Nick: Ik herken wel wat je zegt. Dat je muziek van je ouders meekrijgt van de platen die thuis rondslingeren. Bij mij is het niet, zoals bij jou, Simon en Garfunkel. Ik heb ze zelf ontdekt. Bij ons thuis waren meer The Beatles.

 

Martin: Nee, dat heb ik bij ons wel regelmatig gehoord. Net als Queen. Dat draaide mijn vader ook wel regelmatig, en dat is iets dat ik zelf ook nog regelmatig luister.