Ain’t No Mountain High Enough: de tragedie van Tammi Terrell

Podcast episode

In deze bijzondere aflevering eren we een zangeres wiens muziek iedereen kent. Tammi zingt met Marvin Gaye de grootste liefdesliedjes ooit, maar haar persoonlijke tragiek gaat langs hoge pieken en diepe dalen. Misbruik in haar relaties, vele operaties en een te vroeg overlijden tart haar leven. Wat is het toch aan Tammi Terrell dat niet vergeten mag worden? Luister naar een aflevering over de zangeres die de popmuziek een schat aan diamanten heeft geschonken!

Besproken nummers

In deze podcast aflevering van Muziekologie komen de volgende nummers en muziek aan bod: Tammi Terrel & Marvin Gaye – Ain’t No Mountain High Enough, Tammi Terrell – I Cried, Tammi Terrel & Marvin Gaye – Ain’t Nothing But The Real Thing, Tammi Terrel & Marvin Gaye – You’re All I Need To Get By, Tammi Terrel & Marvin Gaye – Good Lovin’ Ain’t Easy To Get By

Transcript

Nick

Dit is een nieuwe aflevering van Muziekologie. Mijn naam is Nick en deze keer pakken we het even anders aan. Ik ben vandaag de podcast host en we gaan Martin bellen om te vragen wat hij van de muziek vindt.

 Nick

Deze aflevering besteden we aandacht aan een hele bijzondere zangeres die hits had die we allemaal kunnen meezingen. En eigenlijk wilden we wat al langer over deze vergeten zangeres hebben, omdat veel mensen haar naam niet kennen en haar naam een beetje ondergesneeuwd is door andere Motown zangeressen zoals Diana Ross en Gladys Knight, die doorgaans meer aandacht krijgen.

 Nick

Maar nu de zangeres Jennifer Hudson recentelijk een nieuwe versie heeft uitgebracht van het nummer ‘Ain’t No Mountain High Enough’, is het eigenlijk wel tijd om eens de originele zangeres van dit nummer, Temmi Terrell, te eren. Het verhaal van Tammi gaat langs hoge pieken en diepe dalen. Ze ondervindt misbruiken in haar relaties, samen met Marvin Gaye zingt ze de grootste liefdes liedjes die ooit zijn gemaakt, en een te vroeg overlijden tart haar leven.

Nick

Dit is de aflevering waarin de zangeres Temmi Terrell wordt geëerd die de wereld een schat aan diamant heeft geschonken die meer dan 45 jaar na haar overlijden nog steeds gekoesterd worden. Dit is Muziekologie en dit is het verhaal van Temmi Terrell.

 Nick

Temmi is een Amerikaanse zangeres die het beste bekend dit vanuit duetten met Marvin Gaye. Ze wordt geboren in 1945 in Philadelphia en haar moeder is een actrice zonder veel succes en haar vader heeft een populaire kapperszaak. Als kind heeft ze last van ernstige migraines, wat een ongelukkige voorbode is van wat er nog komen gaat. Op haar 15e wordt Tammi ontdekt als zangeres en ze brengt in 1961 haar eerste single uit genaamd ‘I Cried’. De eerste stappen in de muziekindustrie zet Tammi echter bij James Brown onder het platenlabel van James Brown.

 Nick

De zanger van ‘It’s A Man’s Man’s Man’s World’ is echter niet bepaald een lieverdje voor Tammi.
Tammi, die op dat moment 17 jaar is, krijgt een relatie met de 29-jarige James Brown. En hoewel dit eerst een liefdevolle relatie is, verandert de relatie al snel in een relatie waarin veel mishandeling voorkomt.

 Nick

Op het begin koopt  James Brown dure cadeaus voor Tammi en verwend haar met juwelen en bontjassen, maar terwijl ze toert met James Brown, wordt ze verschillende keren door hem geslagen. Op een avond in 1963 besluit Tammi om James Brown te verlaten, nadat hij haar heeft aangevallen omdat ze niet naar zijn hele optreden had gekeken. Bobby Bennett, een voormalig lid van de Famous Flames, was getuige van het incident en zei: “Hij sloeg Tammi Terrell verschrikkelijk. Ze bloedde en vergoot bloed. Tammi verliet hem omdat ze niet wilde dat ze werd geslagen.”

 Nick

Ze verdwijnt een aantal jaren uit de muziekindustrie en wordt dan door soul zanger Jerry Bentley uitgenodigd om te zingen in zijn show. Ze accepteert het aanbod omdat ze volgens het programma van de show even goed kan blijven studeren. Iedereen die Tammi ontmoet is verliefd op haar persoonlijkheid en stem. Zo ook de zanger van The Temptations, David Ruffin. Tammy en David krijgen een relatie en ze accepteert zelfs een huwelijksaanzoek van Ruffin. Maar nadat Terrel hun verloving op het podium heeft aangekondigd, ontdekte ze ook dat David haar niet trouw is. Ze ontdekt dat hij al getrouwd is. Hij heeft een vrouw, 3 kinderen en nog een vriendin in Detroit. En ook David Goffin is gewelddadig naar Tammi, mede door zijn drugsverslaving.

 Nick

Terwijl Tammi nog op tournee is met Jerry Butler, gebeurt in het 20 Grand nachtclub in Detroit een belangrijk moment voor haar carrière. In deze nachtclub ontmoet zij Berry Gordy, de oprichter van het label Motown. Berry is erg onder de indruk van Tammi en biedt haar een platencontract aan. Dan, op haar 20e verjaardag, tekent Tammi bij het Motown label. Het eerste nummer dat zij uitbrengt onder het Motown label is genaamd ‘I Can’t Believe You Love Me’ en dit nummer belandt gelijk in de hitlijsten.

 Nick

Berry Gordy, de oprichter van Motown, besluit echter dat Tammi, die op dat Tammi Montgomery heet, een veel te lange naam is op een single te zetten. Hij hernoemd haar Tammi Terrell, een naam die meer sex appeal zou hebben. Onder het Motown label brengt Tammi nog andere singles uit, zoals: I Can’t Believe You Love Me, Come On and See Me, All I Do (Is Think About You) [Stevie Wonder] en This Old Heart of Mine (Is Weak for You) [The Isley Brothers]

 Nick

Nu Tammi bewijst aan het Motown label dat ze daadwerkelijk kan zingen en hits kan scoren, denkt het label dat Tammi wel een interessante zangpartner is voor een van hun andere artiesten. Deze artiest die tot nu toe hits heeft gehad met nummers als ‘Pride en Joy’ is Marvin Gaye.

 Nick

Het duo blijkt enorm succesvol en in een tijdsbestek van slechts 12 maanden, beginnend in 1967, geniet het duo Marvin Gaye en Tammi Terrell een reeks van 4 opeenvolgende hits met enkele van de grootste liefdes liedjes ooit opgenomen bij Motown. Een van hun grootste hits is het nummer ‘Ain’t No Mountain High Enough’. Van dit nummer ben ik benieuwd wat Martin er van vindt.

 

Martin

Hallo met mij.

 Nick

Hoi, ik moet je spreken.

 Nick

Dit nummer is dan geïnspireerd op New York?

 Martin

Ja, nummer ‘Ain’t No Mountain High Enough’ is inderdaad ook geïnspireerd door een wandeling door Central Park in New York. Want de mountains, de bergen, die representeren eigenlijk de wolkenkrabbers, hè? Als je daar bent in Central park, dan zie je echt de wolken wolkenkrabbers van New York om je heen.

 Martin

Het nummer is geschreven door Ashford en Simpson die best wel wat nummers geschreven hebben. Nou in, in ieder geval voor Motown. Ze hebben zelf In de jaren 80 ook een monsterhit gescoord, namelijk met het nummer ‘Solid’. Dusty Springfield wilde dat nummer eerst opnemen, maar het schrijversduo sloeg het aanbod af, want ze wilde het nummer eigenlijk gebruiken om toegang te bieden tot een Motown label. Ze noemden het nummer ook wel het gouden ei; het nummer waarmee ze het wilden gaan maken.

Martin

Het nummer is apart opgenomen door Tammi en Marvin. Later zijn die stemmen door de producer samengebracht, want voor die tijd was dat best ongewoon omdat normaliter zangers gewoon samen werden gebracht als ze een duet gingen opnemen. En nu is dat dus uit elkaar getrokken.

Nick

Dat wist ik ook niet inderdaad.

 Martin

De single zelf bereikte in Nederland in 19e plaats In de top 40, maar dat zijn later met tot een nog grotere hoogte stijgen als Diana Ross haar eigen versie ervan maakte, die inderdaad in 1970 op nummer een eindigt. Één van de dingen die Tammi Terrell eigenlijk overschaduwde, wat overigens niet het enige is, is de mysterieuze wijze dat er niet heel veel video’s van haar uitvoeringen zijn verschenen. Dat maakt mede dat de herinnering van veel mensen over haar is een beetje aan het vervagen ook.

 Nick

Ja, dat klopt wel wat je zegt, want ook voor deze podcast aflevering ben ik op zoek gegaan naar interviews van Tammi en die zijn eigenlijk bijna niet te vinden op YouTube. Ook live optredens van heb ik bijna niet kunnen vinden.

 Martin

Terwijl er natuurlijk wel een iconisch nummer is.

 Nick

Ja, Het is een heel iconisch nummer en ook andere nummers van Tammi Terrel zijn heel erg bekend en daarvan weten veel mensen ook niet dat ze van Tammi zijn.

Martin
Heb je zo voldoende informatie over het nummer, want volgens mij moet nog het één afmaken over Tammi volgens mij.

 Nick

Precies, we gaan door met de aflevering!

 

Nick

Het nummer dat ‘Ain’t No Mountain High Enough’ opvolgt, is het nummer ‘Your Precious Love’. Dit wordt een nog grotere hit en bereikt de nummer 5 positie in de pop charts. Daarna brengt het duo nog meer nummers uit, zoals ‘If I Could Build My Whole World Around You’.  Deze nummers staan op hun eerste album samen, getiteld ‘United’ uit 1967. De chemie tussen het duo valt niet te ontkennen. Onberispelijk in hun uitvoeringen, met een stijl die verder ging dan kleding en met een medeplichtigheid waardoor die teksten hun eigen liefdesverhaal leken. Hun relatie was echter nooit sentimenteel en daarom is het misschien ook nooit fout gegaan. Gaye was getrouwd met Anna Gordy (de zus van Motown eigenaar Berry Gordy) en Terrell is nog steeds verliefd op David Ruffin. De kracht van dit duo zat hem vooral in de liefde die ze daadwerkelijk uitstraalden. En de perfecte passing van zang tussen coupletten van Tammi naar Marvin en weer terug.

Nick

Het is echter niet alleen goud dat er blinkt. De hoofdpijn die ze sinds haar jeugd meegemaakt, wordt frequenter en heviger. Twee maanden nadat het album United is uitgebracht, valt Tammi tijdens een concert flauw in de armen van Marvin Gaye. Ze wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht en eerst denken de artsen aan uitputting. De verdere toer met Marvin Gaye wordt geannuleerd en Tammi keert terug naar Philadelphia voor testen. Pas op dat moment, en Tammi is dan pas 22 jaar, ontdekken de artsen bij haar een kwaadaardige tumor aan de rechterkant van haar hersenen. Vanwege de slechte vooruitzichten moet ze onmiddellijk een operatie ondergaan.

Van de operatie herstelt Tammi goed en na een half jaar neemt alweer een nieuw album op met Marvin Gaye genaamd ‘You’re All I Need’. Op dit album staan enkele klassieke nummers van het duo. Zoals ‘Ain’t Nothing Like The Real Thing’ en ‘You’re All I Need To Get By’.

 Nick

Ondanks de successen moet Tammi meerdere operaties ondergaan vanwege de hersentumor. En ondanks de vele pogingen krijgt ze nooit meer haar volledige gezondheid terug. Twee jaar later uitbrengen van het eerste album met Marvin Gaye wordt er een nieuw album uitgenomen in 1969. Eigenlijk is Tammi dan al te ziek om op te nemen. Het gerucht gaat dat op dit album, Easy, genaamd sommige liedjes staan die zijn opgenomen met de stem van Valerie Simpson. Dit is de schrijfster van ‘Ain’t No Mountaint High Enough’. Tammi was toen al in dergelijke slechte staat dat men zich afvraagt of zij wel deze deze liedjes kon zingen.

Nick

In 1969 maakt Tammi haar laatste publieke optreden In het Apollo theater, waar Marvin Gay op dat moment optreedt. Marvin zingt het lied ‘You’re All I Need To Get By’ zingt met Zangeres Carla Thomas. Toen Tammi, die op de eerste rij in haar rolstoel zat, begon mee te zingen, zet dit Marvin Gaye ertoe het podium te verlaten en het lied te zingen met Terrell.  Dit optreden in het Apollo theater is het laatste optreden voor haar dood op 16 maart 1970, kort voor haar 25e verjaardag. Marvin heeft nooit meer over de dood van Tammi heen kunnen komen en sommigen beweren dat hij door de dood van Tammi onder andere in een depressie raakte en aan de drugs ging. Ook het album van Mavin, ‘What’s Goin’ On, is gedeeltelijk een reactie op Tammi’s dood.

 Nick

En met deze aflevering van Muziekologie eren wij Tammi Terrel. In jaar eigenlijk in 7 actieve jaren heeft ze de wereld een schat aan diamanten geschonken die meer dan 25 jaar na vertrek nog steeds gekoesterd worden.

Dit was een nieuwe aflevering van musicologie. Ben je benieuwd naar nog meer bijzondere verhalen uit de popmuziek? Luisteren dan ook in zijn andere aflevering van musicologie vind ons op Instagram en kijk eens op onze website www.muziekologie.nl. Bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer.

Wat is een podcast?

Wat is een podcast? Waar kun je podcast luisteren? Is deze podcast gratis?
Geen zorgen! Het kan dat je per ongeluk op deze pagina bent beland en niet weet wat een podcast is. De term podcast staat voor ‘iPod’ en ‘broadcasting’ en is een on-demand internet-/radio-gesprek. Dat betekent dat je een podcast overal en altijd luisteren kunt, waar jij maar wilt. En het goede nieuwe is: het is gratis! Althans, onze podcast Muziekologie is gratis. Wij zijn ook niet gesponsord door een groot merk. We maken deze gratis podcast omdat we het leuk vinden. Waar kun je deze podcast luisteren? Over het algemeen zijn podcast te beluisteren in je favoriete podcast-app! Voor de podcast Muziekologie geldt dat deze beschikbaar is op Spotify, Apple Podcast en via podcastluisteren.nl 
Veel luisterplezier! 

Ontwerp zonder titel-5